bmi untuk lelaki

DISTRIBUTOR HERBALIFE
TERMURAH & ORIGINAL
-------------------------------------------------
Untuk order :
HP/SMS/WA : 0813 2011 2028
BBM : 54F4CE77 | Line : ProgramLangsing


PAKET HERBALIFE

Pilihan paket Herbalife yang bisa Anda pilih sesuai kebutuhan


PRODUK HERBALIFE

Produk-produk Herbalife ini sudah bersertifikat FDA, TGA, GMP dari USA & BPOM dari Indonesia. Dan pastinya tidak mudah untuk produk-produk yang bisa mendapatkan sertifikat ini.


Body Mass bmi untuk lelaki  Index (BMI)

— Gangguan Nutrisi dan Metabolisme, Masalah Gizi

Body Mass Index (BMI) merupakan suatu pengukuran yang menunjukkan hubungan antara berat badan dan tinggi badan.

 

BMI merupakan suatu rumus matematika dimana berat badan seseorang (dalam kg) dibagi dengan tinggi badan (dalam m?). BMI lebih berhubungan dengan lemak tubuh dibandingkan dengan indikator lainnya untuk tinggi badan dan berat badan. Seseorang dengan BMI 25-29,9 dikatakan mengalami bmi untuk lelaki kelebihan berat badan (overweight), sedangkan seseorang dengan BMI 30 atau lebih dikatakan mengalami obesitas. BMI bisa memperkirakan lemak tubuh, tetapi tidak dapat diartikan sebagai persentase yang pasti dari lemak tubuh.

Hubungan antara lemak dan BMI dipengaruhi oleh usia dan jenis kelamin. Wanita lebih mungkin memiliki persentase lemak tubuh yang lebih tinggi dibandingkan pria dengan nilai BMI yang sama. Pada BMI yang sama, orang yang lebih tua memiliki lebih banyak lemak tubuh dibandingkan orang yang lebih muda. BMI yang sehat untuk dewasa adalah 18,5-24,9 BMI yang tinggi merupakan suatu ramalan kematian karena penyakit jantung dan pembuluh darah. bmi untuk lelaki Diabetes, kanker, tekanan darah tinggi dan osteoartritis juga merupakan akibat dari overweight dan obesitas yang sering ditemukan pada dewasa.

Obesitas sendiri merupakan faktor resiko yang kuat dari kematian dini.

 

Interpretasi nilai BMI untuk dewasa, tanpa memperhatikan umur maupun jenis kelamin: # Underweight (berat badan kurang) : BMI < 18,5

# Overweight (kelebihan berat badan) : BMI 25-29.9

# Obesitas : BMI 30 atau lebih.

 

Rumus BMI.

BMI = Berat badan (kg) / Tinggi badan (m) kuadrat

atau

BMI = Berat badan (kg) / Tinggi badan (m) x Tinggi badan (m)

 

Contoh : seseorang dengan berat badan 95,3 kg dan tinggi 182,9 cm memiliki

BMI = 95,3 / (1,829 x 1,829 ) = 28,5

 

 

Tabel BMI

 

 

BMI bmi untuk lelaki berdasarkan usia.

 

Sejalan dengan pertumbuhannya, maka lemak tubuh anak-anak berubah dari tahun ke tahun. Interpretasi BMI tergantung kepada usia anak. Selain itu, lemak tubuh anak perempuan dan anak laki-laki berbeda. Karena itu untuk anak-anak tersedia 2 grafik yang berbeda untuk perempuan dan laki-laki. Setiap grafik dari CDC untuk BMI berdasarkan umur terdiri dari serangkaian garis lengkung yang menunjukkan persentil tertentu. bmi untuk lelaki BMI menurun selama masa pra-sekolah, lalu meningkat pada masa dewasa.

 

Grafik BMI berdasarkan usia untuk anak laki-laki

 

Contoh 1

Perhatikan BMI untuk anak laki-laki pada persentil 95

 

 

Usia

BMI

Persentil

2 tahun

19,3

95

4 tahun

17,8

95

9 tahun

21,0

95

13 tahun

25,1

95

Pada contoh diatas, kita dapat melihat bahwa BMI anak laki-laki pada masa pra-sekolah menurun dan sejalan dengan bertambahnya usia, BMInya meningkat, tetapi masih dalam persentil 95.

 

Grafik BMI berdasarkan usia untuk anak perempuan

 

Contoh 2

Dengan menggunakan data berikut, kita akan melihat BMI untuk anak perempuan dalam masa pertumbuhannya dari usia 3 tahun sampai 9,5 tahun.

 

 

Usia

Tinggi (inci)

Berat badan (pon)

BMI

Persentil

3

37,2

31

15,7

50

5

42,4

38,7

15,1

50

7

47,8

50,2

15,4

50

9,5

53,3

66,9

16,5

50

 

 

Untuk menggambarkan BMI berdasarkan umur dengan menggunakan data diatas, carilah usia anak pada skala horisontal lalu ikuti skala vertikal untuk BMI. Akan tampak bahwa pertumbuhan anak tersebut pada persentil 50 adalah stabil.

 

Mengartikan BMI berdasarkan usia pada anak-anak dan remaja:

# Underweight : BMI < persentil 5

# Resiko mengalami overweight : BMI > persentil 85

# Overweight : BMI > persentil 95.

 

60% anak-anak dan remaja dengan BMI > persentil 95 memiliki minimal 1 faktor resiko, sedangkan 20% memiliki 2 atau lebih faktor resiko untuk terjadinya penyakit jantung dan pembuluh darah.

Anak-anak yang overweight cenderung menjadi dewasa yang overweight.

 

DISTRIBUTOR HERBALIFE
TERMURAH & ORIGINAL
-------------------------------------------------
Untuk order :
HP/SMS/WA : 0813 2011 2028
BBM : 54F4CE77 | Line : ProgramLangsing


PAKET HERBALIFE

Pilihan paket Herbalife yang bisa Anda pilih sesuai kebutuhan


PRODUK HERBALIFE

Produk-produk Herbalife ini sudah bersertifikat FDA, TGA, GMP dari USA & BPOM dari Indonesia. Dan pastinya tidak mudah untuk produk-produk yang bisa mendapatkan sertifikat ini.


Artikel – Mengukur dan Menilai Komposisi Badan

 

Artikel ini direplikakan dalam bentuk lengkap dari laman web American College of Sports Medicine di:

 

http://www.acsm.org/public-information/articles/2012/01/12/measuring-and-evaluating-body-composition

 

Mengukur dan Menilai Komposisi Badan

 

11 Jan, 2012

 

Ditulis oleh bmi untuk lelaki Tiffany Esmat PhD

 

Apakah maksud sebenar nombor yang ditunjukkan pada alat menimbang berat? Dari segi kesihatan secara keseluruhan, berat tidaklah sepenting komposisi berat tersebut. Perkara yang harus diutamakan ialah komposisi badan kita dan bukannya penjejakan berat. Penggunaan alat menimbang berat cuma memberi kita maklumat tentang jumlah berat semua tisu badan kita. Berat mungkin turun naik sepanjang hari bergantung pada waktu, status penghidratan atau pakaian kita. Komposisi badan sebaliknya menunjukkan perkadaran relatif untuk jisim lemak dan jisim tanpa lemak di dalam badan. Jisim lemak terdiri daripada dua jenis lemak: lemak perlu dan lemak tidak perlu. Jisim tanpa lemak yang merupakan komponen kedua dalam komposisi badan merujuk kepada tulang, tisu, organ dan otot.

 

Lemak perlu ialah amaun lemak minimum yang diperlukan untuk fungsi fisiologi yang biasa. Untuk lelaki dan wanita, nilai lemak perlu secara lazimnya ialah 3% dan 12% masing-masing. Lemak yang melebihi amaun minimum akan dirujuk sebagai lemak tidak perlu. Julat 10-22 peratus untuk lelaki dan 20-32 peratus untuk wanita biasanya boleh diterima sebagai memuaskan untuk kesihatan yang baik.

 

Komposisi badan dalam julat yang disyorkan menandakan bahawa anda berisiko rendah untuk menghidapi penyakit yang berkaitan dengan obesiti seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan kanser. Selain itu, walaupun kita menghadapi risiko apabila komposisi badan kita terlalu tinggi, kita turut bmi untuk lelaki menghadapi risiko yang berlainan apabila komposisi badan kita terlalu rendah. Apabila amaun lemak perlu kita kurang daripada paras yang disyorkan, kita akan mendatangkan kesan negatif kepada penghantaran vitamin kepada organ, keupayaan sistem pembiakan berfungsi dan kesejahteraan keseluruhan kita.

 

Bagaimanakah anda boleh menentukan komposisi badan anda? Komposisi badan boleh dianggarkan melalui pelbagai teknik seperti ujian berdasarkan medan yang hanya memerlukan kalkulator atau pita pengukur ataupun ujian lanjutan dalam seting klinikal atau makmal yang dilakukan oleh juruteknik terlatih. Kaedah yang biasa untuk menerokai paras keadiposan termasuklah indeks jisim tubuh (BMI), lilitan pinggang, lipatan kulit, analisis impedans bioelektrik dan BOD POD.

 

Dua teknik yang tidak menilai peratusan lemak badan tetapi mungkin berguna ialah BMI dan lilitan pinggang. BMI digunakan untuk menilai berat berhubungan dengan tinggi dan dikira dengan membahagikan berat dalam unit kilogram (kg) dengan tinggi dalam unit meter kuasa dua (kg m-2). BMI yang bernilai 25 atau lebih tinggi dikelaskan sebagai terlampau berat manakala BMI yang bernilai 30 atau lebih tinggi dikelaskan sebagai obes. Walaupun BMI boleh memberikan gambaran umum bagi risiko yang meningkat terhadap masalah kesihatan yang berkaitan dengan obesiti, namun BMI tidak membezakan komposisi berat anda. Ukuran lilitan pinggang memberikan maklumat bagi risiko yang meningkat terhadap penyakit yang berkaitan dengan obesiti melalui lokasi lemak yang berlebihan. Lilitan pinggang boleh diukur dengan melilitkan pitar pengukur kain di sekeliling bahagian pinggang yang paling kecil sementara berdiri secara mengendur. Lilitan pinggang seharusnya bernilai sama dengan atau kurang daripada 40 inci untuk lelaki dan 35 inci untuk wanita. Obesiti Android yang dikelaskan sebagai berat berlebihan di bahagian batang tubuh mungkin menyebabkan seseorang individu berisiko lebih tinggi untuk menghidapi tekanan darah tinggi, sindrom metabolisme, diabetes jenis 2, kolesterol tinggi, penyakit arteri koronari dan kematian pramatang.

 

Peratusan lemak badan boleh dianggarkan melalui banyak teknik yang sama ada ringkas atau rumit. Artikel ini menjelaskan tiga teknik biasa yang boleh anda gunakan: ukuran lipatan kulit, ukuran BOD POD dan analisis impedans bioelektrik (BIA). Peratusan lemak badan boleh dianggarkan menggunakan angkup untuk mengukur ketebalan lipatan kulit pada bahagian badan yang berlainan. Jumlah lipatan kulit yang diambil pada bahagian berlainan boleh ditukar untuk mengira peratusan lemak badan. Teknik ini agak pantas dan tepat. Walau bmi untuk lelaki bagaimanapun, ukuran seharusnya diambil oleh juruteknik yang terlatih. Jika ukuran tidak diambil dengan betul atau formula yang salah digunakan, anda akan memperoleh hasil yang tidak tepat. Satu lagi pendekatan “teknologi tinggi” yang agak baru untuk penilaian komposisi badan ialah BOD POD. Unit kaca gentian ini direka untuk mengukur berat badan dan isi padu badan (iaitu, jumlah saiz badan). Oleh sebab lemak kurang tumpat daripada tisu tanpa lemak, nisbah berat kepada isi padu boleh digunakan untuk meramalkan peratusan lemak badan. Satu lagi teknik yang kerap digunakan di kemudahan kecergasan ialah BIA. Prinsip di sebalik teknik ini ialah kandungan air di dalam lemak adalah sedikit, kebanyakan air di dalam badan ialah bahagian tanpa lemak. Oleh itu, apabila arus elektrik menyentuh lemak, rintangan adalah lebih tinggi. Lemak badan boleh dianggarkan dengan mengukur kemudahan arus mengalir melalui badan.

 

Pengiraan peratusan lemak badan melalui mana-mana teknik ini sebaik-baiknya dilakukan oleh pakar kesihatan dan kecergasan yang terlatih. Mereka bukan sahaja dapat membuat penilaian yang tepat, mereka juga dapat menjelaskan hasil tersebut kepada anda. Dapatkan nasihat daripada kemudahan kecergasan setempat anda untuk mengetahui kaedah penilaian yang tersedia untuk anda.

 

Apakah yang boleh anda lakukan dengan hasil anda? Hasil penilaian komposisi badan anda boleh digunakan untuk mengenal pasti risiko, memperibadikan program senaman anda atau menilai keberkesanan program senaman dan pemakanan yang sedang anda ikuti. Jika anda mendapati bahawa anda tergolong dalam kategori sihat, maka teruskanlah amalan senaman dan pemakanan anda. Jika anda mendapati bahawa komposisi badan anda boleh ditambah baik, tentukan perkara yang boleh dilakukan untuk membuat perubahan yang positif terhadap tahap aktiviti dan pemakanan anda. Jangan sekadar gunakan alat menimbang berat untuk menilai komposisi badan. Ingatlah, mungkin nombor yang ditunjukkan pada alat menimbang berat malar tetapi jisim lemak dan jisim tanpa lemak berubah. Perubahan komposisi badan memerlukan masa dan usaha yang dedikasi, namun kesan yang positif terhadap kesihatan dan kualiti hidup adalah berbaloi. Senaman dan aktiviti yang tetap serta pemakanan seimbang yang sihat merupakan kunci untuk mencapai dan mengekalkan komposisi badan yang sihat. bmi untuk lelaki

DISTRIBUTOR HERBALIFE
TERMURAH & ORIGINAL
-------------------------------------------------
Untuk order :
HP/SMS/WA : 0813 2011 2028
BBM : 54F4CE77 | Line : ProgramLangsing


PAKET HERBALIFE

Pilihan paket Herbalife yang bisa Anda pilih sesuai kebutuhan


PRODUK HERBALIFE

Produk-produk Herbalife ini sudah bersertifikat FDA, TGA, GMP dari USA & BPOM dari Indonesia. Dan pastinya tidak mudah untuk produk-produk yang bisa mendapatkan sertifikat ini.